Klinik Çalışmaları (1988-2000)

Sağlık Bakanlığı Ana Sağlığı ve Aile Planlaması (AÇSAP) Genel Müdürlüğünün talebi ile kentlerin yeni gelişen mahallerindeki insanlara aile planlaması hizmetleri dahil temel sağlık hizmetleri sunmak üzere 5 tane prefabrike klinik inşa ettirilmiş, donatılmış ve kullanım için  Sağlık Bakanlığına devredilmiştir.

İstanbul Yenibosna Mahallesi Aile Planlaması Merkezi

1988 yılında İstanbul Ünversitesi Tıp Fakültesinin sağlık bakanlığı ile birlikte sürdürdüğü çalışmalar destek olmak üzere inşa ettirilip donatılmış ve hizmete açılmıştır.

Bursa – Başaran Mahallesi Aile Planlaması Merkezi

Bursa kliniği 1988 yılında tamalanmış, iki pratisyen ve bir ebe-hemşire ile görevine başlamış ve binlerce kullanıcı için gebeliği önleyici gereçleri temin etmiştir.

İzmir – Gediz Mahallesi Aile Planlaması Merkezi

Bu klinik, 1988 yılının Temmuz ayında inşaat ve donanımı tamamlanarak, Sağlık Bakanlığı ile bağlantılı olarak çalışmalarına başlamıştır. Arazi, İzmir Belediyesi tarafından bağışlanmış ve bina TAP Vakfı tarafından inşa ettirilmiştir. Klinik, ayrıca, temel sağlık hizmetleri verecek biçimde tasarlanmıştır.

Diyarbakır Aile Planlaması Eğitim Merkezi

Merkez, Diyarbakır’ın Bağlar mahallesinde, Sağlık Bakanlığı ile için Vakfımız tarafından kurulmuştur. 1988 Mart’ında hizmet vermeye başlayan kurum, aile planlaması hizmeti sunacak personelin eğitimi ile Bağlar ve çevresinde, kadın ve çocuk sağlığı hizmetlerinin yanısıra kaliteli, aile sağlığı ve planlaması hizmeti sunmak amaçıyla yapılmıştır. Personeli Sağlık Bakanlığı tarafından temin edilen merkeze, Vakıf lojistik destek vermiştir.

Mardin Aile Planlaması Eğitim Merkezi

Bu özel merkez, hizmetin gerektiği şekilde ulaştırılamadığı Mardin ilinde, halkımıza aile planlaması konusunda gerekli bilgileri ve hizmetleri sunmak için kurulmuştur.

1989’da Sağlık Bakanlığına ait Ebe Okulu bahçesine inşa edilen bu merkez, Mardin halkına hizmet etmenin yanısıra, ebelik okulu öğrencilerinin eğitimine de katkıda bulunmaktadır.

Çalışmalar arsa temini konusunda yerel yönetimler ve kamu kurumları işbirliği ile, inşaatlar Vakıf kurucu üyelerinin maddi katkılarıyla gerçekleşmiştir.

Merkezler halen çalışmalarını sürdürmektedir. Bulundukları bölgelerde hizmetlerini sunmaya devam etmektedirler. Bugüne kadar 100 binlerce kişi bu kurumlardan yaralanmıştır.

Vakıf Klinikleri:

Az bir bedel karşılığında kaliteli hizmet verebilmek ve klinik hizmetlerinin kendi kendini finanse ederek geliştirilmesini sağlaması amacıyla Vakfımız İstanbul’un iki yöresinde kadı-çocuk sağlığı kliniği kurmuştur.

Vakfımıza ait iki özel klinik 1989 yılından 2000 li yılların başına kadar çalışmalarını sürdürmüştür.

Güngören Kadın ve Çocuk Sağlığı Merkezi

İstanbul – Bakırköy’de yer alan ve dar gelirli ailelerin yaşadığı Güngören bölgesi, bir ana ve çocuk sağlığı ve aile planlaması merkezinin kurulması için uygun görülmüştür.

Klinik binası TAP Vakfı tarafından, 1989 yılında Bakırköy Belediyesince kuruluşumuza kullanımı verilen arazide inşa ettirmiştir. Proje, ilk iki yılında Pathfinder Vakfı tarafından desteklenmiş, daha sonra kuruluşumuz tarafından finanse edilmiştir. Klinik ekibimizde, tüm gün çalışan ve aile planlaması konusunda eğitilmiş bir pratisyeni, bir çocuk hekimi, iki hemşire ve bir de sekreter görev almıştır. Klinik, maddi ihtiyaçlarının %70’ini kendisi finanse edebilmiştir.

Merkez, kadın muayenesi, aile planlaması hizmetleri, pap-smear alımı ile rahim ağzı kanseri tanı hizmetleri, çeşitli laboratuar testleri ve çocuk muayene hizmetlerini vermiştir. Çalıştığı 12 yıl içinde bulunduğu bölgede onbinlerce kişiyi kabul etmiştir.

Fikirterpe Kadın Sağlığı Merkezi

Kuruluşunun ilk iki yılı John Snow Inc. tarafından desteklenen bu projenin ana hedefi, orta gelir düzeyine sahip ailelerin yaşadığı İstanbul – Fikirtepe semtinde, bedel karşılığı hizmet verecek, aile planlamasını güçlendirecek, bir kadın kliniği kurulmasıydı. Merkez, 1988-2000 yılları arasında kadın üreme sağlığı hizmetleri sunmuştur.

Bünyesinde kadın sağlığı ve aile planlaması üniteleri olan bu klinikte, bir pratisyen hekim, bir hemşire ve part-time çalışan jinekoloji konusunda uzman bir de danışman görev almıştır. Yine klinik, Sağlık Bakanlığı’nın Güvenli Annelik Programı kapsamında yürütülen, topluma dayalı  hizmet projesinin sevk kurumu olarak  da kullanılmıştır.

Merkez, kadın muayenesi, aile planlaması hizmetleri, pap-smear alımı ile rahim ağzı kanseri tanı hizmetleri, çeşitli laboratuar testleri ve eğitim hizmetlerini vermiştir. Çalıştığı 13 yıl içinde bulunduğu bölgede onbinlerce kişiyi kabul etmiştir

Reşitpaşa Kadın Sağlığı Merkezi

Vakıf, Sarıyer Belediyesiyle yaptığı işbirliği ile Emirgan reşitpaşada bir kadın sağlığı kliniği açmış ve 1997-1999 yılları boyunca işletmiştir. Merkez, kadın muayenesi, aile planlaması hizmetleri, pap-smear alımı ile rahim ağzı kanseri tanı hizmetleri, çeşitli laboratuar testleri ve eğitim hizmetlerini vermiştir.