Skip to main content

Nedir?

Güvenli annelik; anneye gebelik öncesi, anne ve bebeğe doğum öncesi, doğum ve doğum sonrası bakım ve tedavi hizmetlerini verilmesi, istenmeyen ve yüksek riskli gebeliklerin önlenmesi, anne ve bebek ölümlerinin ve komplikasyonlarının azaltılmasına yönelik bütüncül yaklaşımdır. Güvenli Annelik Programı, hem anne sağlığı hem de bebek sağlığı bakımından faydalanıcıları doğru bilgiyle buluşturmayı ve bu doğru bilgiyi gündelik hayatta kullanabilmelerini sağlamayı hedefler.

Amacı

Güvenli annelik konusunda toplumsal duyarlılığı ve bilinci yükselterek, anne adaylarının doğum öncesi, doğum ve lohusalık döneminin önemi ve risklerini öğrenmelerini amaçlar, topluma dayalı hizmet modeli ve sosyal destek sunan kurumların işbirliği ile bunu gerçekleştirir.

Koruyucu sağlık hizmeti sunan kurumlarda gebe, lohusa ve ailelerine yönelik eğitim ve danışmanlık hizmetlerini,  sağlık hizmet sunuculara yönelik hizmet-içi eğitim programları ve eğitim/danışmanlık materyalleri ile geliştirmeye çalışır.

Temel Faaliyetler

  • Sağlık kuruluşlarında güvenli annelik hizmeti veren sağlık çalışanlarına (ebe-hemşire-hekim) hizmet içi eğitim programlarıyla doğum öncesi, doğum ve doğum sonrası dönemlerde gebe, lohusa ve ailelerine yönelik eğitim/danışmanlık hizmetlerini sunabilme konusunda bilgi, tutum ve davranış kazandırma eğitimleri yapar,
  • Sağlık çalışanlarının sağlık kurumlarına başvuran gebe, lohusa ve ailelerine; gebelik döneminde öz bakım ve doğuma hazırlık, lohusalık ve bebek bakımı konularında eğitim-danışmanlık vermesini destekler,
  • Kamu kurumlarında ve toplum merkezlerinde kadınlarla çalışan profesyonellere yönelik, eğitim programları ile kadınların gebelik öncesi, gebelik ve sonrası dönemde sağlıklı davranışlar geliştirmeleri konusunda destekleyebilecek bilgi düzeyine erişimlerini sağlar.

Güvenli Annelik Eğitim ve Danışmanlık Programı Uygulaması

Programın Sağlık Bakanlığı İl Sağlık Müdürlükleri işbirliği ile yürütülen boyutu 2004 yılında İstanbul’da ikinci basamak sağlık hizmetlerinde başlamış 2017 yılına dek ondokuz ili kapsamıştır. Bakanlık önerileri ve illerin gereksinimleri doğrultusunda yapılan çalışmalara Bartın, Kilis, Kırklareli, Van, Eskişehir, Bursa, Edirne, İzmir, Ordu, Rize,Trabzon, Mardin, Şanlıurfa, Gümüşhane, Diyarbakır, Düzce, Bolu ve Çanakkale illeri katılmıştır. 

Güvenli Annelik programı toplum temelli sağlık hizmet modeli ise il sağlık müdürlükleri işbirliği yanı sıra yerel yönetimler ve  sivil toplum kuruluşları işbirliği ile Diyarbakır (2007-2009), Şanlıurfa (2010-2011) ve Van (2012-2013) illerinde de uygulanarak ev ziyaretleri ie gebelerin bilgilendirilmesi, düzenli sağlık hizmet kullanımı hastane doğumları desteklenmiştir. 2017 yılında GAP İdaresi işbirliği ile 9 GAP ilinde 45 ÇATOM (Çok Amaçlı Toplum Merkezleri) ile başlatılan güvenli annelik saha çalışmaları ise günümüzde süreci gönüllü olarak destekleyen saha çalışanları ile devam etmektedir. 

Program ve projelerimizle katkı sunduğumuz Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları

Sağlık ve Kaliteli Yaşam

Sağlıklı ve kaliteli yaşamı her yaşta güvence altına almak

Nitelikli Eğitim

Kapsayıcı ve hakkaniyete dayanan nitelikli eğitimi sağlamak ve herkes için yaşam boyu öğrenim fırsatlarını teşvik etmek

Toplumsal Cinsiyet Eşitliği

Toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamak ve tüm kadınlar ile kız çocuklarını güçlendirmek

Eşitsizliklerin Azaltılması

Ülkeler içinde ve arasında eşitsizlikleri azaltmak

Amaçlar için Ortaklıklar

Uygulama araçlarını güçlendirmek ve sürdürülebilir kalkınma için küresel ortaklığı canlandırmak

Skip to content