Skip to main content

Nedir?

Kadınları Güçlendirme Programı kadın sağlığı, genel sağlık ve aile sağlığını koruyucu davranışlar kazandırmasının yanında, toplumsal cinsiyet eşitliği farkındalığı, etkili iletişim, cinsiyet temelli ayrımcılık ve şiddet, haklar gibi konularla kadını sosyal alanda da güçlendirmeyi amaçlayan kapsayıcı bir farkındalık ve eğitim programdır.

Amacı

Farklı sosyo-ekonomik seviyelere ve eğitim durumuna sahip her kesimden  kadın koruyucu-önleyici sağlık mekanizmaları ve kadın sağlığını koruyucu davranışlar kapsamında bilgiye erişmeye ihtiyaç duyuyor. Çocukluk döneminden menopoza kadar olan süreçte bedenimizde olan değişiklikleri öğrenmemiz ve önleyici-koruyucu sağlık alanında farkındalık kazanmamız sağlığımız hakkında karar almamızı destekler. Kadınların bedenleri, sağlıkları ve doğurganlıklarını düzenlemeleri konusunda karar verebilmeleri kadınları güçlendirir.

Kadın Güçlendirme Programı kapsamında yaptığımız çalışmalarla kadınların koruyucu-önleyici sağlık perspektifiyle kadın sağlığı alanında hak ve hizmetlere erişimini güçlendirmeyi amaçlıyoruz.  Bu amaç doğrultusunda kamu kurumlarından, yerel yönetimlerden, sivil toplum örgütlerinden üniversitelerden katılımcılarla Kadın Sağlığı Eğitim Programı (KSEP), Kadın Sağlığı Seminerleri (KSS) eğitici eğitimleri gerçekleştiriyoruz. Depremden etkilenen bölgelerde kadınların hizmetlere erişimini iyileştirmek için danışmanlık, bilgilendirme çalışmaları yürütüyor ve eğitimler veriyoruz.  Bu alanda çalışanların iletişimini ve kapasitesini güçlendirmek için tematik ve tazeleme eğitimleri yapıyoruz.

Temel Faaliyetler

Kadın Sağlığı Eğitim Programı (KSEP)

Kadın Sağlığı Eğitim Programı (KSEP), kadınların ve ailelerinin yaşam ortamlarını iyileştirecek temel koruyucu sağlık davranışlarının geliştirilmesini ve sağlık kurumlarından koruyucu sağlık hizmet talep bilincinin artırılması amacıyla uygulanmaktadır. Programa katılan kadınların bedenlerini tanımalarını, temizlik ve beslenme konularında bilgi ve beceri geliştirmelerini,  doğurganlık sürecini yönetmesini, gebelik, doğum ve lohusalık süreçleri ile ilgili sağlık bilincini yükseltmeyi, üreme sağlığını koruyucu davranışlar kazandırmayı, kendilerini ifade etme ve iletişim sorunlarını çözme konusunda desteklemeyi, çevreleri ile iletişimi geliştirmeyi, kamu hizmetlerinden yararlanma konusunda desteklemeyi, çocuk ve ergen gelişimi konusunda bilgilendirerek ebeveynlik rolünü geliştirmeyi, kendileri ve aileleri için uyguladıkları genel sağlıkla ilgili hatalı davranışları düzeltip doğru davranış kazanmalarını hedefliyoruz. 

Kadın Sağlığı Eğitim Programı kapalı grup çalışması ile her hafta 90 dakikalık modüller halinde 13 hafta süren bir programdır. Her bir modül görsel eğitim materyalleri eşliğinde uygulanmaktadır.  Eğitim materyalleri, hedef grubun özellikleri (okuma yazma sınırlılığı veya yokluğu) dikkate alınarak hazırlanmış ve  öğrenme süreçlerini destekleyecek  katılımcı yöntemlerle geliştirilmiştir.

Kadın Sağlığı Eğitim Programı Modülleri:

  • Cinsel/Üreme Organları ve İşlevleri
  • Temizlik – Beslenme
  • Güvenli Annelik 
  • Üreme Sağlığını Koruyucu Davranışlar
  • İletişim
  • Cinsellik I – II
  • Haklar
  • Çocuklar ve Ergenler
  • Genel Sağlığı Koruyucu Davranışlar

Kadın Sağlığı Seminerleri (KSS)

Kadın sağlığı seminerleri kadınların bir araya gelerek koruyucu sağlık yaklaşımında temel üreme sağlığı konularını konuşmalarını, doğru bildikleri yanlış bilgilerini yeniden düzenlemelerini ve interaktif bir ortamda birbirlerinin deneyimlerini duyma imkân sağlar. Kadın sağlığı seminerleri ile aynı zamanda katılımcıların koruyucu sağlık yaklaşımını benimsemelerini ve sağlık hizmet sunucularından etkin yararlanmalarını hedeflemekteyiz.

Kadınların temel kadın sağlığı konularında; doğru bilgilere erişimini sağlamayı, koruyucu sağlık davranışları konusunda rol almalarını teşvik etmeyi, koruyucu sağlık bilgilerini geliştirmeyi, sağlık ve kamu hizmet taleplerinin artmasını, günlük hayatta uyguladıkları riskli sağlık davranışlarının yerine doğru sağlık davranışları geliştirmelerini, aile ve toplum içindeki konumlarının iyileştirilmesi ve ailelerin sağlık bilincinin yükseltilmesini ve yaşam kalitesinin geliştirilmesini amaçlamaktayız.

Seminer Başlıkları:

  • Bedenimizi Tanıyalım
  • Güvenli Annelik
  • Doğurganlığın Düzenlenmesi 
  • Temizlik ve Beslenme
  • Kadın Sağlığı Sorunları
  • Çocukluk ve Ergenlikte Cinsel Eğitim
  • Menopoz
  • Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Perspektifiyle Geleceği Kurgulamak
  • Özel Alan ve Sınırlar

Kadın Sağlığı Eğitim Programı (KSEP) ve Kadın Sağlığı Seminerleri Eğitici Eğitimleri (KSS)

Eğitim ve seminerlerini yaygınlaştırmak ve çalışmalarımızı güçlendirmek amacıyla farklı illerden yerel yönetim, sivil toplum kuruluşu, kamu kurumu ve üniversitelerle iş birlikleri kuruyoruz. Bu amaçla  her yıl eğitici eğitimleri düzenliyoruz. Türkiye genelinde 2015- 2023 yılları arasında 74 sivil toplum kuruluşu ve yerel yönetim kadın danışma biriminden 300’e yakın eğitmenimiz farklı kesimlerden 55.000’e yakın kadına ulaşarak eğitim, seminer, bilgilendirme ve danışmanlık verdi.

Siz de eğitmen olmak isterseniz: Eğitim başvurusu için formu doldurunuz. 

Eğitmenlerimizi alanda güçlendirmek, kurumlararası iletişimi sağlamak amacıyla kadın sağlığı alanında farklı konularda tematik ve tazeleme eğitimleri düzenliyoruz. 

İlgili bağlantılar:

Program ve projelerimizle katkı sunduğumuz Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları

Sağlık ve Kaliteli Yaşam

Sağlıklı ve kaliteli yaşamı her yaşta güvence altına almak

Nitelikli Eğitim

Kapsayıcı ve hakkaniyete dayanan nitelikli eğitimi sağlamak ve herkes için yaşam boyu öğrenim fırsatlarını teşvik etmek

Toplumsal Cinsiyet Eşitliği

Toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamak ve tüm kadınlar ile kız çocuklarını güçlendirmek

Eşitsizliklerin Azaltılması

Ülkeler içinde ve arasında eşitsizlikleri azaltmak

Amaçlar için Ortaklıklar

Uygulama araçlarını güçlendirmek ve sürdürülebilir kalkınma için küresel ortaklığı canlandırmak

E-Bültenimize Üye Olun!

Eğitimler, etkinlikler ve duyurulardan haberdar olabilmeniz için e-bültenimize üye olun

Lütfen bekleyiniz...

Bültenimize üye olduğunuz için teşekkür ederiz.

Skip to content