Skip to main content

Güçlenme bireysel olarak yaşamımızı kontrol edebilmemize işaret ederken toplumsal eşitliğin sağlanmasını hedefler. Kadınların güçlenmesi ise toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin yol açtıklarını tersine çevirir. Kadınların kendi değerlerini görerek potansiyellerini hayata geçirmelerini sağlayan güçlenme sürecinin önemli bileşenleri özdeğer ve farkındalık, seçim yapma özgürlüğü, fırsatlara erişim olanakları, sosyal değişimin yönünü etkileyebilme yetenek ve imkanlardır.

Sağlık ve esenlik içerisinde yaşayan güçlü bir toplum için

Kadınların cinsiyetlerinden doğan üreme sağlığı yükleri toplumsal cinsiyet eşitsizliğiyle derinleşiyor. Yaşam döngüsünde kız çocukları ve kadınlar sağlıklarını etkileyen türlü zorluklarla karşılaşıyorlar. Dişi fetüsün doğmasının engellenmesinden, kız bebeklerin yetersiz beslenmesine ve sağlık hizmetlerinden daha az yararlanması varan olumsuzluklar, ergenlik döneminde çocuk yaşta zorla evlilikler ve ergen gebeliği, cinsel istismar ve şiddete maruz kalma, hijyenik pede erişememe ve cinsel sağlık bilgisi alamadığı için risklere açık olmak gözlenen ve belgelenen sorunlar. Yetişkinlikte kadının üreme fonksiyonlarına ve anneliğe bağlı nedenlerle yaşanan hastalıklar, sakatlanmalar ve ölümler görülüyor. Aile planlaması danışmanlığı ve yöntemlerine erişimdeki sorunlar isteğe bağlı düşük hizmetlerine erişim ihtiyacını artırırken, bu hizmetlerden yoksun olmak da güvenli olmayan düşüklerin yarattığı ölümle dahi sonuçlanan sağlık risklerine neden oluyor. Önlenebilir anne ölümleri ve üreme sistemi kanserlerinin erken tanı alarak tedavi edilememesi de yaşamsal riskler oluşturuyor. Kadına yönelik şiddetin de kadınların sağlığını olumsuz etkilerken sağlıklı yaşam süresini kısalttığı görülüyor

  • Kadınların güçlenlenmesi kadınların sağlığı ve esenliğinin temelidir.
  • Kadın sağlığına ilişkin bilgi ve farkındalık, koruyucu – önleyici  hizmetlere erişimin sağlanması anne-bebek ölümlerini ve kadın sağlığı alanındaki riskleri azaltır. 
  • Koruyucu-önleyici sağlık perspektifiyle kadın sağlığı sorunları, güvenli annelik ve doğurganlığın düzenlenmesi konularında bilgilendirme ve hizmetlere erişimin desteklenmesi hem kadınları hem de toplumu güçlendirir.
  • Anne bebek ölüm ve hastalıkları ülkelerin gelişmişlik göstergeleri için önemlidir. Gebe ve lohusalar, emziren annelerle kadın sağlığını güçlendirici çalışmalar yapmak anne ve bebek sağlığını korur, kadınları güçlendirir,  kalkınmayı destekler.
  • Özellikle afet ve acil durumlarda koruyucu önleyici sağlık mekanizmaları zarar gördüğü için kadın sağlığı alanında hizmetlere erişimi güçlendirmek hayati önem taşır. Bu gibi durumlarda kadınların, gebelerin, lohusaların ve emziren annelerin sağlık hizmetlerine erişimini iyileştirmek kadın, anne ve bebek sağlığını korur ve güçlendirir. 

Kadın sağlığı alanında hizmetlere erişimi destekleyici çalışmalarımıza katılan katılımcılardan mesajlar:

“Anlattıklarınızın hepsi, ben, annem, teyzem, anneannem, babaannem tarafından yaşanılan durumlar, hatta ananem tam da bahsettiğiniz bu tutumlar nedeni ile, çocuğu olmasın diye yapılan bir uygulama sırasında hayatını kaybetmiş, keşke bu anlattıklarınızı onlarda dinlemiş olsalardı da anneannem ve başka kadınlar sadece bu basit bilgi eksikliği nedeni ile ölmemiş olsaydı. Gerçekten çok hüzünlendim ve ağladım, böyle ne çok kadın var, keşke köylere, ücra yerlere de bu eğitimleri ulaştırabilirseniz.”

“Hayatımda aldığım hem en bilgilendirici hem de en eğitici eğitimdi. Bitmesini istemediğim, haftada 1,5 saatin yetersiz geldiği bir eğitim… Doğru bildiğimiz ne kadar çok yanlış varmış meğer. Her kadının ergenliğe bile girmeden anlatılan, merak edilen her şeyin doğru bir şekilde anlatılan, yanlışlardan arındırılması gereken bu eğitimi alması gerekiyor. “

“İki üniversite okudum, yüksek lisans yaptım, merak ettiğim yüzlerce konuyu gerek iş gerek sosyal hayatım için en ince ayrıntısına kadar araştırdım. Ancak öğrenilmiş çekiniklikler var sanırım. Neden bu konuları araştırmaktan geri duruyoruz bilemiyorum. Siz bu eğitimle benim “karanlık odama” kapı açtınız.”

“Bu eğitimde bilmediğim o kadar çok şey öğrendim ki. Öğrendikçe kendimi daha iyi tanımaya başladım. Vücudumun, bedenimin sesini duymaya öğrendim. Doğru bildiğim çok yanlışla beraber bu eğitimi tamamladığım için çok mutluyum. Bu eğitimi bütün kadınların alması gerektiğini düşünüyorum. Hatta ve hatta 24 yaşımda olmama rağmen bu eğitim için geç kaldığımı düşünüyorum.”

“Bu eğitimde kendim hakkında, vücudum ve kadın sağlığı hakkında hiç bilmediğim fakat bilmek zorunda olduğum çok yararlı şeyler öğrendim. Keşke daha önce fırsat bulup gelebilseydim. Bu eğitimi ülkedeki tüm kadın ve kız çocuklarının alması gerektiğini düşünüyorum. Hatta erkeklerin bile bu eğitimde öğreneceği çok şey var. Umarım bu fırsata her kadın ulaşabilir ve kadın sağlığı hakkındaki bilinci arttırabilir. Ayrıca ülkede bu tarz eğitimlerin de artması ve gerekirse kırsal kesimde de sıklıkla yapılması gerektiğini umuyorum.”

Program ve projelerimizle katkı sunduğumuz Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları

Sağlık ve Kaliteli Yaşam

Sağlıklı ve kaliteli yaşamı her yaşta güvence altına almak

Nitelikli Eğitim

Kapsayıcı ve hakkaniyete dayanan nitelikli eğitimi sağlamak ve herkes için yaşam boyu öğrenim fırsatlarını teşvik etmek

Toplumsal Cinsiyet Eşitliği

Toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamak ve tüm kadınlar ile kız çocuklarını güçlendirmek

Eşitsizliklerin Azaltılması

Ülkeler içinde ve arasında eşitsizlikleri azaltmak

Amaçlar için Ortaklıklar

Uygulama araçlarını güçlendirmek ve sürdürülebilir kalkınma için küresel ortaklığı canlandırmak

E-Bültenimize Üye Olun!

Eğitimler, etkinlikler ve duyurulardan haberdar olabilmeniz için e-bültenimize üye olun

Lütfen bekleyiniz...

Bültenimize üye olduğunuz için teşekkür ederiz.

Skip to content