Skip to main content

Nedir?

Cinsel Sağlık Eğitim Programı (CSEP), bütüncül bir yaklaşımla çocuk ve ergenlerin bedenini tanımasını, kendisi hakkındaki algı ve yargılarını, seçimlerini, diğer çocuk ve ergenler hakkında neler düşündüğünü ortaya çıkarmasına olanak sağlayan, cinsel gelişim süreçlerine uygun olarak onları destekleyen yaşa göre yapılandırılmış eğitim programıdır.

Amacı

Güvenli toplumsal bağlar kurulan bir ortamda alınan yaşa uygun cinsel sağlık eğitimi, ergenler ve gençlerin bedenleriyle barışık, özgüvenli bireyler olmalarını, riskli tutum ve davranışlardan korunma konusunda sorumluluk almalarını desteklemektedir.

Bu programla çocukların ve ergenlerin;

  •  Bedenlerini tanımalarını,
  • Özbakım konusunda doğru tutum ve davranışlar geliştirmelerini,
  •  Bedenlerinin kendilerine ait, özel ve değerli olduğunu fark etmelerini,
  • Özel alanlarını ve sınırlarını ihlal edecek davranışlar karşında ‘hayır’ diyebilmelerini,
  • Ergenlik döneminde yaşayacakları değişimlere hazırlanmalarını,
  •  Kişiye özel konuların ve bedene dair ayrıntıların paylaşımında sınır koyabilmelerini,
  •  Toplumsal cinsiyet kalıplarını sorgulamalarını,
  •  Birbirlerinin değerlerine, sınırlarına saygı gösterme konusunda duyarlılık kazanmalarını,
  • Cinselliğe “güvenli cinsellik” kavramı çerçevesinde yaklaşarak risklerden korunmalarını,
  •  Bilgilenmelerini ve sorumluluk almalarını,
  • Sınır ihlallerine ve cinsel şiddetin farklı biçimlerine karşı kendilerini koruyabilmelerini,
  • Doğru bilgi kaynaklarına yönelmelerini desteklemek hedeflenmektedir.

Temel Faaliyetler

Okul Temelli Cinsel Sağlık Eğitim Programı

Programın yaşa ve  gelişim dönemlerine uygun, bilimsel ve güvenilir kaynaklara dayanan, modüler bir yapısı vardır. 2002 yılından günümüze  özel okullarda, devlet okullarında, yurtlarda ve belediyelerde binlerce öğrenci, veli, öğretmen ve uzmana ulaşmıştır. Böylece her yaşta ve her kesimde etkili bir uygulama yolunda ilerleyerek sağlıklı bir toplumun oluşmasına katkı sağlamaktadır. 

İlkokul birinci sınıftan lise son sınıfa kadar yapılandırılmış modüllerden oluşan CSEP’in sınıf düzeylerine göre konu başlıkları aşağıda verilmiştir:

İlkokul Kademesi/Büyüyorum:

1. Sınıf 2. Sınıf 3. Sınıf 4. Sınıf
Kendimi ve insanları seviyorum Hepimizin hakları var Cinsiyetimi tanıyorum Cinsiyet rolleriyle büyümek
Bedenim özeldir Toplumsal cinsiyeti fark ediyorum Merak ediyorum Bedenim değerlidir

Ortaokul Kademesi/Değişiyorum:

5. Sınıf 6. Sınıf 7. Sınıf 8.  Sınıf
Bedenimi tanıyorum Değişen bedenim Bedensel ve cinsel gelişim Toplumsal cinsiyet
Büyüyorum Özel alan ve sınırlar Yanlışlar ve doğrular Cinselliğin boyutları

Lise Kademesi

Hazırlık 9. Sınıf 10. Sınıf 11. Sınıf 12. Sınıf
Orta ergenlik Güvenli ilişkiler ve flört şiddeti Cinselliğin fizyolojisi/kadın-erkek cinselliği Doğurganlığın düzenlenmesi Olası sorunlar ve çözüm adımları
Cinselliğin boyutları Güvenli cinsellik Cinsel yolla aktarılan enfeksiyonlar Güvenli cinsellik için çözümler

Çocuk ve gençlerin kendilerini en rahat hissettikleri sınıf ortamında, karma eğitim düzeninde sunulan eğitimler, cinselliğe doğal bir bakışla yaklaşılmasını sağlayan olumlu ve paylaşımcı bir atmosfer yaratıyor. Sınıf çalışmalarına ek olarak ebeveyn-öğretmen seminerleri, psikolojik danışman çalıştayları, öğretmenlere yönelik eğitici eğitimleri, geribildirim-süpervizyon toplantıları ve rehberlik birimleriyle ölçme-değerlendirme çalışmalarımızı bir arada yürüterek, cinsellik eğitimine bütüncül bir yaklaşım getiriyoruz. Bunun yanı sıra ergenlerin ve gençlerin hayatlarındaki yetişkinlerle bağlarını güçlendirmeye katkı sunuyoruz.

Okul çalışması adımları:

Dijital Cinsel Sağlık Eğitim Programı

Çağın ve dönemin koşullarında uzaktan eğitimin kaçınılmaz oluşu gerçeği karşısında UNFPA Türkiye işbirliğiyle pandemi döneminde başlattığımız bu çalışmanın ilk adımını, ortaokul kademesine uygun dijital cinsel sağlık eğitim modüllerini geliştirerek attık. Geliştirdiğimiz modüller TAPV’nin eğitim portalı olan TAPV Akademi’de  eğitici eğitimini tamamlayan psikolojik danışmanların ve uzmanların erişimine açılıyor.

Psikolojik danışman / öğretmenler ve ergenlerle çalışan uzmanlara yönelik eğitici eğitimleri:

Okullarda çalışan psikolojik danışmanlar ve öğretmenler ve ergenlerle çalışan uzmanlara yönelik asenkron ve 16 saatlik senkron eğitici eğitimleri düzenliyoruz. Eğitici eğitimlerini tamamlayan psikolojik danışmanlar görev yaptıkları okullarda TAPV’nin paylaştığı dijital materyallerle eğitimleri öğrencilerine sağlayabiliyor.

Uygulama yapan psikolojik danışmanlar ve uzmanlar ihtiyaç duyduklarında TAPV’den bilgi, danışma ve süpervizyon almaya devam edebiliyor. TAPV ağına katılan uygulayıcılar paylaşım toplantılarıyla deneyimlerini ve kazandıkları bakış açılarını aktarıyor ve birbirlerinden öğrenerek güçleniyorlar.

TAPV Akademi Psikolojik Danışmanlar ve Öğretmenler için Eğitimler bölümünden asenkron eğitimlerini tamamlayarak katılım sertifikası alabilirsiniz.

Özellikle veli ve öğrenci beraber çalışıldığı için çok faydalı oldu. Öğrencilerde var olan yanlış şemaları değiştirdi. Bireysel görüşmelerde öğrencilerin bana daha rahat açılabildiğini gördüm. Derslere başlamadan önce regl dönemi ve ergenlikle ilgili sorular geldi. Dersler gerçekleştikten sonra en çok yumurta hücresi ile sperm hücresi nasıl bir araya geliyor şeklinde sorular geldi. Özellikle 5.ve 6.sınıflarda. Regl olmak ne zaman bitecek şeklinde bir soru vardı.” CSEP Eğiticisi

“Modül konuları bireysel görüşmelerimde de odak haline geldi. Modül konularının ihtiyacı karşıladığını ve oldukça faydalı olduğunu görmemi sağladı. Sınıf ortamında bu konuları konuşmaya ve öğrenmeye olan ihtiyaçlarını farkettim. Düşüncelerini paylaşırken, kendi deneyimlerini anlatma ihtiyaçları olduklarını görmemi sağladı. Bu durum aynı zamanda sınıf arkadaşları arasında da duyulma ihtiyacı anlamına geliyordu”. CSEP Eğiticisi

Skip to content