Skip to main content

Basın Bülteni

4.12.2014

1 ARALIK DÜNYA AIDS GÜNÜ

ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİ, 1 ARALIK DÜNYA AIDS GÜNÜ DOLAYISIYLA  TÜRKİYE AİLE SAĞLIĞI VE PLANLAMASI VAKFI’NCA GÜVENLİ CİNSELLİK KONUSUNDA BİLGİLENDİRİLDİ

Türkiye Aile Sağlığı ve Planlaması (TAP) Vakfı tarafından 1 Aralık Dünya AIDS Günü dolayısıyla üniversite öğrencilerine güvenli cinsellik konusunda bilgiler verildi.

Okan, Galatasaray ve Sabancı Üniversitelerinde stant açan TAP Vakfı, üniversite gençleri arasında HIV-AIDS konusunda farkındalık yaratmak amacıyla Güvenlik Cinsellik konusunda bilgilerin yer aldığı broşürler dağıttı.

1 Aralık Pazartesi günü Okan Üniversitesi’nde açılan stantta gençlere 1000 adet  “Güvenli Cinsellik &HIV/AIDS Hakkında Bilgiler” içerikli broşür, kondom ve rozetler dağıtıldı. Ayrıca  gençlerin HIV/AIDS hakkındaki soruları yanıtlandı.

2 Aralık Salı günü Sabancı Üniversitesi’nde açılan stantta 1500 adet broşür, kondom ve rozet, dağıtılırken, öğrencilere yönelik konuya ilişkin bir de seminer verildi.

Yine 2 Aralık’ta Galatasaray Üniversitesi’nde de stant açılarak broşür ve rozet dağıtımı yapıldı ve gençlerin soruları yanıtlandı.

TAP Vakfı Genel Koordinatörü Nurcan Müftüoğlu konuya ilişkin yaptığı açıklamada, dünyada bulunan yaklaşık 35,3 milyon HIV taşıyıcısının yüzde 48’ini kadınlar ve yüzde 7,5’ini ise çocukların oluşturduğunu anımsatarak, genç yaş gruplarında HIV pozitif vakalarının giderek azalmakla birlikte 10-19 yaş aralığında 2 milyon, 15-24 yaş aralığında 5 milyon civarında HIV taşıyıcısı olduğunun bilindiğini dile getirdi.

Türkiye’ye bakıldığında ise 1985-2013 arasında kayıtlı HIV/AIDS vakasının 7050 olduğunu belirten Nurcan Müftüoğlu,  vakaların yüzde 73’ünü erkeklerin oluşturduğunu söyledi.

‘’Türkiye’de 10 gençten 9’u HIV’in ne demek olduğunu bilmiyor’’ diyen Nurcan Müftüoğlu, AIDS’in önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu ifade etti.

Nurcan Müftüoğlu,  ‘’HIV/AIDS ile mücadelenin en etkili yolu korunma önlemlerini uygulamaktır. Cinsel temasta doğru kondom kullanımı, hastalığın cinsel yolla bulaşmasına karşı en güvenli ve basit korunma yoludur. Biz de vakıf olarak üniversitelerdeki bu çalışmalarla gençlere güvenli cinsellik konusunda bilgiler vererek, HIV/AIDS ile ilgili farkındalığı artırmayı amaçlıyoruz’’ diye konuştu.

Akşam Gazatesi internet sitesi

Öğrencilere cinsellik eğitimi

04 Aralık 2014 Perşembe

Üniversite öğrencileri, 1 Aralık Dünya AIDS Günü Dolayısıyla Türkiye Aile Sağlığı Ve Planlaması Vakfı’nca güvenli cinsellik konusunda bilgilendirildi

Türkiye Aile Sağlığı ve Planlaması (TAP) Vakfı tarafından 1 Aralık Dünya AIDS Günü dolayısıyla üniversite öğrencilerine güvenli cinsellik konusunda bilgiler verildi.

Okan, Galatasaray ve Sabancı Üniversitelerinde stant açan TAP Vakfı, üniversite gençleri arasında HIV-AIDS konusunda farkındalık yaratmak amacıyla Güvenlik Cinsellik konusunda bilgilerin yer aldığı broşürler dağıttı.

1 Aralık Pazartesi günü Okan Üniversitesi’nde açılan stantta gençlere 1000 adet  “Güvenli Cinsellik &HIV/AIDS Hakkında Bilgiler” içerikli broşür, kondom ve rozetler dağıtıldı. Ayrıca  gençlerin HIV/AIDS hakkındaki soruları yanıtlandı.

2 Aralık Salı günü Sabancı Üniversitesi’nde açılan stantta 1500 adet broşür, kondom ve rozet, dağıtılırken, öğrencilere yönelik konuya ilişkin bir de seminer verildi.

Yine 2 Aralık’ta Galatasaray Üniversitesi’nde de stant açılarak broşür ve rozet dağıtımı yapıldı ve gençlerin soruları yanıtlandı.

TAP Vakfı Genel Koordinatörü Nurcan Müftüoğlu konuya ilişkin yaptığı açıklamada, dünyada bulunan yaklaşık 35,3 milyon HIV taşıyıcısının yüzde 48’ini kadınlar ve yüzde 7,5’ini ise çocukların oluşturduğunu anımsatarak, genç yaş gruplarında HIV pozitif vakalarının giderek azalmakla birlikte 10-19 yaş aralığında 2 milyon, 15-24 yaş aralığında 5 milyon civarında HIV taşıyıcısı olduğunun bilindiğini dile getirdi.
Türkiye’ye bakıldığında ise 1985-2013 arasında kayıtlı HIV/AIDS vakasının 7050 olduğunu belirten Nurcan Müftüoğlu,  vakaların yüzde 73’ünü erkeklerin oluşturduğunu söyledi.
‘’Türkiye’de 10 gençten 9’u HIV’in ne demek olduğunu bilmiyor’’ diyen Nurcan Müftüoğlu, AIDS’in önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu ifade etti.

Nurcan Müftüoğlu,  ‘’HIV/AIDS ile mücadelenin en etkili yolu korunma önlemlerini uygulamaktır. Cinsel temasta doğru kondom kullanımı, hastalığın cinsel yolla bulaşmasına karşı en güvenli ve basit korunma yoludur. Biz de vakıf olarak üniversitelerdeki bu çalışmalarla gençlere güvenli cinsellik konusunda bilgiler vererek, HIV/AIDS ile ilgili farkındalığı artırmayı amaçlıyoruz’’ diye konuştu.

———————————————————————————————————————–

22 Aralık Pazartesi Basın Toplantısı

Basın Bülteni

22.12.2014

Değerli basın mensubu,

‘’2013 Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması’’  Sonuçları Paylaşıldı

Türkiye Aile Sağlığı ve Planlaması (TAP) Vakfı’nca düzenlenen toplantıyla, Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitüsü öncülüğünde, Kalkınma Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve TÜBİTAK işbirliğiyle hazırlanan ‘’2013 Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması’’nın (TNSA-2013) sonuçları ele alındı

Araştırmaya göre; Türkiye’de kadınların istediği ideal çocuk sayısı 2,7

Türkiye Aile Sağlığı ve Planlaması (TAP) Vakfı’nca düzenlenen toplantıyla, Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitüsü öncülüğünde, Kalkınma Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve TÜBİTAK işbirliğiyle hazırlanan ‘’2013 Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması’’nın (TNSA-2013) sonuçları paylaşıldı.

Doğurganlık, aile planlaması, anne ve çocuk sağlığı, kadın ve çocukların beslenme durumu ve kadın statüsü konularında; politika yapıcılar ve uygulayıcı kurumların yöneticileri tarafından mevcut durumu değerlendirmeye ve iyileştirmeye yönelik kullanılabilecek güvenilebilir veriler sunmayı amaçlayan araştırmanın sonuçları Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitüsü’nden Doç. Dr. Sinan Türkyılmaz ile Doç. Dr. Alanur Çavlin tarafından açıklanarak, değerlendirildi.

TAP Vakfı Genel Koordinatörü Nurcan Müftüoğlu, konuya ilişkin yaptığı açıklamada,

Vakfın kurulduğu 1985 yılından bu yana eğitim ve iletişim çalışmaları ile yaşam kalitesini yükseltmeye çalıştığını anımsatarak, şöyle devam etti:

‘’30 yıla varan bu süreç içinde anne- çocuk sağlığı ve aile planlaması alanlarından başlayan çalışmalarımız 1990’lı yıllardan bu yana cinsel sağlık ve üreme sağlığını kapsayacak şekilde genişledi. Cinsel sağlık eğitiminden kadın sağlığına, güvenli annelikten doğurganlığın düzenlenmesine uzayan bir çizgide koruyucu sağlık adımlarını güçlendirmek üzere eğitim programları hazırlıyor, eğitici eğitimleri gerçekleştiriyoruz. Hizmet kullanımına yönelik dirençlerin olduğu alanlarda daha fazla sağlık hizmeti kullanımı için çalışıyoruz.

Bu çerçevede bir değerlendirme yaptığımızda, koruyucu sağlığı geliştirmeye yönelik bilgi düzeyinin yükseltilmesi ve sağlık hizmetlerinin kullanımı konusunda farkındalığın geliştirilmesi gerektiğini düşünüyoruz.

Tüm bunlardan dolayı; ‘2013 Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması’ sonuçlarına büyük önem atfediyoruz. Alanda çalışan bir sivil toplum kuruluşu olarak, araştırma sonuçlarının hem kamuya, hem sivil toplum kuruluşlarına, hem de özel sektöre referans olacağına inanıyoruz.’’

TNSA – 2013 hakkında

2013 Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması (TNSA-2013), Türkiye’de nüfus ve sağlık durumunun izlenmesi için veri sağlamak amacıyla tasarlandı. TNSA-2013, 1993 yılından beri Türkiye’de yürütülen beşinci nüfus ve sağlık araştırması. Bu araştırma, doğurganlık, aile planlaması, anne ve çocuk sağlığı, kadın ve çocukların beslenme durumu ve kadın statüsü konularında; politika yapıcılar ve uygulayıcı kurumların yöneticileri tarafından mevcut durumu değerlendirmeye ve iyileştirmeye yönelik kullanılabilecek güvenilebilir tahminler sunmayı amaçlıyor.

TNSA 2013’te, ülke genelini temsil eden örneklemde 11 bin 794 hanehalkında 15-49 yaşlarındaki 9 bin 746 kadınla görüşüldü. Cevaplama oranı hanehalkında yüzde 93, kadınlar için ise yüzde 90 olarak gerçekleşti.

Araştırmadan satır başları…

Türkiye’de ortalama hanehalkı büyüklüğü 3,6 kişi. Nüfusun yüzde 26’sı 15 yaşın altında ve nüfusun ortanca yaşı 29,5.

TNSA 2013 örnekleminde yer alan hanehalkında erkeklerin yüzde 84’ü ilkokul ve üzerini tamamlamışken bu oran kadınlarda yüzde 72. Erkek nüfusun ortanca tamamlanmış eğitim süresi (6,9 yıl) kadın nüfusun ortanca değerinden (4,7) 2 yıldan biraz daha fazla.

Günümüzde; Türkiye’de bir kadın ortalama 2,26 canlı doğum yaparken, Türkiye’de doğurganlık son 20 yılda bir kadın için 2,65 doğumdan 2,26 doğuma düştü.

Türkiye’de adölesan dönemde olan (15-19) kadınların yüzde 5’i hali hazırda çocuk sahibi ya da ilk çocuklarına gebe.

Türkiye’de 25-49 yaşlarındaki kadınların yüzde 22’si 18 yaşına kadar, yüzde 41’i 20 yaşına kadar ve yüzde 4’ü 15. yaş gününden önce evleniyor.

Türkiye’de kadınların istediği ideal çocuk sayısı 2,7. 

Skip to content