Şanlıurfa’da Kadın Sorunları Tartışılıyor
Türkiye’de kadınların kendi sağlıklarını koruma ve sürdürme olanakları mevcut koşullarda yeterli değil. Kadınlar, toplumsal statülerinin düşük olması, geleneksel kültürün etkisi ve ekonomik bağımsızlıklarının yeterli olmaması gibi nedenlerle, özellikle kırsal kesimlerde sağlık hizmetlerinden yararlanmada karar verici konumda değiller. Sağlık kuruluşuna gidebilmeleri için eşlerinin ya da aileden birinin yardımı veya izni gerekiyor. Yaklaşık 10 kadından 1’i doğum esnasında sağlık personelinden yardım almıyor ve kırsal alanlardaki doğumların 5’te biri evde gerçekleşiyor. (TNSA 2008)
Türkiye Aile Sağlığı ve Planlaması Vakfı (TAP Vakfı)’nın, sınırlı gelir ve eğitim düzeyine sahip kadınların ve ailelerinin yaşam kalitelerinin yükseltmesi amacıyla 2010 yılında başlayan Kadın Sağlığı Eğitim Programı (KSEP); İstanbul, İzmir, Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Van, Nevşehir, Mersin, Balıkesir ve Bitlis olmak üzere Türkiye’nin farklı bölgelerindeki 10 ilde uygulanmaktadır. Program kapsamında Belediyeler, Toplum Merkezleri, Sivil Toplum Kuruluşları ve Çok Amaçlı Toplum Merkezleri ile işbirliği yapılmaktadır.
2011 yılında Şanlıurfa Valiliği ile imzalanan protokol çerçevesinde; Şanlıurfa Valiliği Kadın Kültür Merkezlerinde birim sorumluları tarafından uygulanan KSEP, 13 modülden oluşmaktadır. Program 2010-2012 yılları arasında, ilde 20 Kadın Kültür Merkezinde uygulanmıştır.
Ülke genelinde 199 grup ile 1624 kadının tamamladığı programı değerlendirmek üzere, farklı illerden katılacak 50 KSEP eğiticisi Şanlıurfa’da bir araya geliyor.
Şanlıurfa Valiliğinden Vali Yardımcısı Uzman Dr. Erdoğan Duran, İl Sağlık Müdürü Şaban Erdoğan katılacağı toplantıya, Şanlıurfa Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ve Sivil Toplum Kuruluşları da davet edilmiştir.
Sizi toplantıda görmekten memnuniyet duyarız.
Tarih: 11.06.12
Yer: Şanlıurfa El Ruha Otel
Saat 9.00-11.00
Saygılarımızla;
TAP Vakfı
1985 yılında kurulan, başkanlığını Caroline N. Koç’un yapmakta olduğu Türkiye Aile Sağlığı ve Planlaması Vakfı, bireylerin üreme yeteneğini ne zaman ve ne sıklıkta kullanacakları konusunda karar verme özgürlüğü, gençlerin cinsel sağlık bilincinin geliştirilmesi, anne adaylarının güvenli annelik hizmetlerinden yararlanmaları ve kadınların yaşam kalitesinin yükseltilmesi için çalışmaktadır.
Tlf: + 90 212 257 79 41/ 0533 3323277 Fax: + 90 212 257 79 43 e-posta:[email protected] web:www.tapv.org.tr