2017 yılında
- 3930 hane ziyareti gerçekleştirdik
- 14230 destek malzemesi dağıttık
Türkiye Aile Sağlığı ve Planlaması Vakfı güvenli annelik alanındaki çalışmalarını farklı işbirlikleri çerçevesinde anne ve bebek sağlığının en riskli olduğu bölgelerde sürdürmektedir. Güvenli Annelik Bilgilendirme ve Danışmanlık programı kapsamında 2004 ve 2014 yılları arasında Sağlık Bakanlığı işbirliğinde İstanbul, İzmir, Edirne, Diyarbakır,
Düzce, Trabzon, Ordu, Gümüşhane, Rize, Bartın, Bolu, Bursa, Çanakkale, Eskişehir, Kırklareli, Kilis, Nevşehir, Şanlıurfa, Van illerinde sağlık personeline yönelik eğitimler gerçekleştirilmiştir.
Gebe ve lohusalara yönelik bilgilendirme çalışmalarına destek olmak üzere hazırlanan program birinci ve ikinci basamak sağlık merkezlerinde eğitim materyalleri desteği de verilerek yaygın şekilde uygulanmıştır. 2016 yılından başlayarak Kalkınma Bakanlığı GAP Bölgesel Kalkınma İdaresi Başkanlığı (GAP İdaresi) çerçevesinde faaliyet gösteren Çok Amaçlı Toplum Merkezleri (ÇATOM) işbirliğinde yürüttüğümüz yeni bir güvenli annelik çalışması başlattık. Bu çalışma kapsamında Vakfımızdan güvenli annelik eğitimi alan ÇATOM çalışanları yerelde mahalleler bazında alan çalışması gerçekleştiriyorlar.
İlçe ve köylerindeki gebe ve lohusalara yaptıkları ev ziya-retleri ile onları kadın sağlığı, güvenli annelik ve toplumsal cinsiyet eşitliği hakkında bilgilendirmekte ve sağlık hizmeti kullanımı için ilgili merkezlere yönlendirmekteler. Bu ev ziyaretlerinde danışmanlık hizmetinin yanı sıra bilgilendirici broşürler ve anne ile bebeğin ihtiyaç duyacağı malzemeler de verilmektedir. Ayrıca, gebelik döneminde kurulan iletişim lohusalık evresinde ve bebeğin 0-2 yaş döneminde de devam etmektedir.
Bir yıl boyunca Adıyaman, Gaziantep, Batman, Diyarbakır, Kilis, Mardin, Siirt, Şanlıurfa ve Şırnak illerinde bulunan ÇATOM’lar aracılığıyla gerçekleşen çalışma
2018 yılında ekibe yeni eğiticilerin katılması ile daha geniş bir alanda yaygınlaştırılmaktadır.